top of page
Caută

Biserica Romano-Catolică

Părăsim astăzi Dealul Moșului și facem o scurtă oprire în centrul orașului, la Biserica Romano-Catolică Neprihănita Zămislire. Locașul de cult se remarcă ușor prin forma non-conformistă de cort cu acoperiș în formă de cruce.


Pe lângă faptul că este o adevărată bijuterie arhitecturală, mai sunt cateva aspecte care fac această biserică să fie atât de deosebită. Unul dintre acestea ar fi perioada în care a fost construită, între 1972 și 1976, fiind singura biserică catolică construită în România în perioada comunistă.


Cum a fost posibil acest lucru? Ei bine, în Orșova Veche, despre care am povestit deja, trăiau importante comunități de germani, cehi, români și maghiari. Odată cu strămutarea orașului, aceștia au rămas fără un locaș de cult în noua așezare, iar astfel a fost permisă construirea bisericii.


Un alt lucru interesant este legat de picturile din interiorul bisericii, care nu sunt tocmai acele imagini laice care ne vin în minte. Pictorul Gabriel Popa a strecurat în scenele biblice personaje contemporane, precum Nadia Comăneci la răstignirea lui Iisus, Lenin instigând oamenii la ură pe Drumul Crucii și John Lennon fericit la Învierea lui Iisus.


Ceva din Biserica Romano-Catolică Neprihănita Zămislire ne amintește însă de vechiul locaș de cult, care se află acum sub apele Dunării: orga și statuile, strămutate împreună cu întreg orașul acum mai bine de 40 de ani.


Sursă foto: urban.ro



298 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Orșova nouă

bottom of page