top of page
Caută

Orșova nouă

Rămânem și astăzi tot în Orșova, dar de această dată povestim puțin despre istoria recentă a locului.


În urmă cu puțin peste 40 de ani, la 3 km Nord de vatra vechiului oraș, Orșova Nouă începea să prindă contur, iar secole de istorie aveau să sfârșească sub apele Dunării, ca urmare a construirii Hidrocentralei „Porțile de Fier I”.


Limita nordică a orașului a devenit cea sudică, iar aspectul așezării s-a schimbat radical, luând acum forma unei potcoave, care îmbrățișează apele golfului Cerna, nou format și el. Nu doar forma orașului avea să fie alta, ci și arhitectura. Clădirile care odată purtau amprenta ocupației austro-ungare, aveau să fie înlocuite de cele specifice erei comuniste, cu influențe ale curentului realist socialist.


Însă imaginea de ansamblu a orașului, cu străzile sale șerpuite, mărginite de casele care se înalță pe deal, împreună cu blocurile dispuse sub forma unui semicerc care străjuiesc apele Dunării, completată de abundența nuanțelor de verde ale reliefului zonei, pare desprinsă din cele mai spectaculoase galerii de artă.


Orșova are un potențial turistic imens, atât datorită obiectivelor din oraș, precum Mănăstirea Sfânta Ana, Biserica Catolică sau Muzeul Regiunii „Porțile de Fier”, cât și a zonei Defileului Dunării, fiind cel mai bun punct de plecare pentru a vedea tot ce acesta are mai spectaculos de oferit.


Și dacă tot am ajuns în Orșova zilelor noastre, mai poposim puțin aici și vom vizita pe rând fiecare atracție pe care o are orașul, în postările ce vor urma.





37 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page