Ada Kaleh înseamnă în limba turcă "Insula Fortăreaţă" şi a fost fost locuită încă din antichitate.
Din 1430, locul devine cunoscut drept Ada Kaleh şi a rămas în posesiune turcă aflată sub ocupaţie austro-ungară până în anul 1918 – 1920, când a devenit teritoriu românesc, chiar dacă era locuită în totalitate de turci.
În ciuda expansiunii comunismului în România, Ada Kaleh rămăsese singurul loc unde timpul se oprise, unde oamenii trăiau după aceleaşi legi vechi de sute de ani şi se răsfăţau cu acelaşi tabieturi: un fel de cafea făcută în nisip cu o aromă deosebită, un parfum de trandafiri unic, bijuterii făcute manual la preţuri modice şi tutun de calitate 100% natural.În primăvara anului 1970 insula Ada Kaleh se scufunda pentru totdeauna sub ape, făcând loc unei ambiţii moderne: hidrocentrala Porţile de Fier.
Atunci a fost dinamitată, iar peste rămăşiţele ei au venit apele lacului de acumulare a barajului de la Porţile de Fier şi totul s-a terminat.
Au fost salvate de la dispariţie numai zidurile fortăreţei şi mormântul lui Miskin Baba, considerat un sfânt musulman de către locuitorii insulei.
Au rămas doar legendele şi regretelor celor care au locuit aici sau au vizitat măcar o dată un loc care fusese unic în lume.
În momentul de faţă mai există o limbă de pământ stearpă şi un indicator pe care scrie: Ada Kaleh.
Plecare cu șalupa din Orșova în traseul 6 ne va duce deasupra insulei.
Comments