Mănăstirea Mraconia se află in comuna Dubova ,din județul Mehedinți, la o distanță de 15 kilometri vest față de orașul Orșova.
Mai concret, aceasta se află pe malul stâng al Dunării, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot întinsul ei, defileu intins intre Orșova si Moldova Nouă.
Mănăstirea Mraconia a fost ridicată pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunăre, căci datorită arhitecturii reliefului, prin îngustimea din loc în loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultană a doua vase.
Aceste îngustări și lărgiri maxime ale fluviului au primit numele de "Cazanele Dunării", după părerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din țară.
După unele mărturii documentare, Mănăstirea Mraconia a existat încă de pe la jumătatea secolului al XV-lea. Se crede că a fost ctitorita in anul 1453 și refăcută după anul 1800.
Atestată documentar de la 1453, Mănăstirea Mraconia este distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc dintre anii 1787 si 1792, fiind refăcută și demolată din nou în 1968.
Nu se cunoaște cât de departe s-a ajuns cu construcția, dar se știe că ruinele ei au fost acoperite de apele Dunării, reținute în perimetrul lacului de acumulare de la Porțile de Fier.
Construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier I realizată in anul 1967 a făcut ca așezământul să fie demolat, ruinele sale fiind inundate de apele Dunării.
Mănăstirea nu a mai primit dreptul de a fi reconstruită în alt loc. Datorită soartei sale, aceasta a ajuns să fie cunoscută sub numele "Mănăstirea de sub ape, Mraconia".
După anul 1989, Mitropolia Olteniei a avut inițiativa reînființării Mănăstirii Mraconia. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar in anul 1995, cu binecuvântarea P.S. Nestor Vornicescu și cu aprobarea Sfântului Sinod, se reînființeaza acest așezământ.
Lucrările au fost terminate în 1999-2000. Actuala biserică poartă hramul Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil și Sfânta Treime.
Biserica este din zid de cărămidă, în formă de cruce. De la biserica inițială, care acum se află sub apele Dunării, se mai păstrează doar ușile împărătești și o candelă - in muzeul parohial de la Eșelnița.
Comments