top of page
Caută

Orșova de sub ape


Călătoria noastră începe astăzi cu un mic salt în trecut și poposim în precursorul municipiului Orșova, vechea așezare care de-a lungul timpului a purtat mai multe nume, dar care de mai bine de 40 de ani stă ascunsă sub apele Dunării.


Poziționarea favorabilă, la confluența râului Cerna cu apele învolburate ale Dunării, au făcut din Orșova un port important pentru toate popoarele care au ocupat de-a lungul timpului teritoriul.


Piatra de temelie a așezării a fost pusă de romani, după ce au pătruns în Dacia, în jurul anului 100. Pana la retragerea Împăratului Aurelian, Cetatea Dierna, așa cum a fost denumită în acea perioadă, a servit drept punct strategic și nod de legătură între cetățile dunărene.


După retragerea aureliană, vechea cetate a fost nevoită să se transforme într-un adevărat castru roman, care să țină piept invaziilor migratoare, în vremea Împăratului Diocleţian. Din păcate, aceasta a căzut pradă migratorilor, în drumul acestora spre Vest.


Cateva sute de ani mai târziu, acolo unde se presupune că a existat cetatea Dierna, se naște o nouă așezare, care purta numele de Urscia, și deservea la oprirea înaintării spre vest a pecenegilor, cumanilor şi tătarilor. Totuși, cetatea pică din nou pradă invadatorilor și este reconstruită de către Regele Bela al VI-lea.


Au urmat secole întregi în care locul pe care îl numim azi Orșova a avut o importanță militară deosebită, indiferent că vorbim de perioada ocupației maghiare, otomane sau austro-ungare. Multe obiective stau și astăzi drept mărturie a bătăliilor purtate pentru ocuparea colțului de rai, dar despre acestea vom vorbi puțin mai târziu în călătoria noastră.


Facem un salt la momentul în care, după sute de ani de la prima atestare a locului, Orșova intră în Regatul României, și anume anul 1919, odată cu comitatul Caraș-Severin, din care făcea parte la acel moment. În anul 1923, Orșova primește statutul de oraș.


Puțin mai aproape de zilele noastre, în anul 1968, după împărțirea teritorial-administrativă de la acel moment, orașul Orșova trece în județul Mehedinți, cu toate că zona a fost mereu una tipic bănăţeană, cu caracter multietnic şi multilingvistic.


Și ajungem la momentul care a făcut din Orșova simultan cel mai nou oraș din România, dar și una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul țării - strămutarea acestuia, odată cu umplerea lacului de acumulare format de barajul de la hidrocentrala Porțile de Fier I. Tot ce mai amintește acum că odată a existat Orșova Veche sunt Mănăstirea Sf. Ana și Cimitirul Eroilor, care străjuiesc de la înălțime apele adânci, care acoperă secole de istorie.




Sursa:"Donau - Album. Malerische Reise von Regensburg bis Sulina"

90 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Orșova nouă

Comments


bottom of page