Caută

Orșova de sub ape


Călătoria noastră începe astăzi cu un mic salt în trecut și poposim în precursorul municipiului Orșova, vechea așezare care de-a lungul timpului a purtat mai multe nume, dar care de mai bine de 40 de ani stă ascunsă sub apele Dunării.


Poziționarea favorabilă, la confluența râului Cerna cu apele învolburate ale Dunării, au făcut din Orșova un port important pentru toate popoarele care au ocupat de-a lungul timpului teritoriul.


Piatra de temelie a așezării a fost pusă de romani, după ce au pătruns în Dacia, în jurul anului 100. Pana la retragerea Împăratului Aurelian, Cetatea Dierna, așa cum a fost denumită în acea perioadă, a servit drept punct strategic și nod de legătură între cetățile dunărene.


După retragerea aureliană, vechea cetate a fost nevoită să se transforme într-un adevărat castru roman, care să țină piept invaziilor migratoare, în vremea Împăratului Diocleţian. Din păcate, aceasta a căzut pradă migratorilor, în drumul acestora spre Vest.


Cateva sute de ani mai târziu, acolo unde se presupune că a existat cetatea Dierna, se naște o nouă așezare, care purta numele de Urscia, și deservea la oprirea înaintării spre vest a pecenegilor, cumanilor şi tătarilor. Totuși, cetatea pică din nou pradă invadatorilor și este reconstruită de către Regele Bela al VI-lea.